De verschillen tussen Gulden en Bitcoin


Geplaatst: 14 maart 2017, Auteur: Aat de Kwaasteniet, gecontroleerd door Guldentest

Veel mensen die in aanraking komen met Gulden hebben in eerste instantie van Bitcoin gehoord. Bitcoin is volgens veel mensen de standaard in cryptocurrency, in ieder geval de bekendste. Bitcoin bestaat al sind 2009 terwijl Gulden pas in 2014 het levenslicht zag. Waarom zou men overstappen van Bitcoin naar Gulden? Wat zijn precies de verschillen met Gulden? En waarom zou Gulden dan beter zijn? In dit verhaaltje probeer ik daar een antwoord op te geven.

Techniek

Transactiecapaciteit
Bitcoin is indertijd ontwikkeld als een alternatief betaalsysteem maar de betaalfunctie werkt vandaag de dag steeds moeizamer omdat het technisch niet is toegerust om veel transacties uit te voeren. De transactiecapaciteit van Bitcoin is slechts 7­8 transacties per seconde. Dat is veel te laag om een algemeen geaccepteerd betaalsysteem te worden. Ter vergelijking: in Nederland alleen al worden er gemiddeld 120 pinbetalingen per seconde verricht. De geringe capaciteit is voor Bitcoin op het ogenblik een bottleneck; regelmatig worden transacties vertraagd uitgevoerd omdat er geen tijd is om ze allemaal tegelijkertijd te verrichten. Gulden heeft in de huidige staat de mogelijkheid om ongeveer 40 transacties per seconde te verwerken maar kan naar behoefte gemakkelijk aangepast worden in tegenstelling tot Bitcoin waarbij een wijziging doorvoeren een moeizaam proces is.
Transactiefee
Wanneer u een transactie uitvoert, betaalt u een kleine toeslag, oftewel fee. Deze is voor de miners die het netwerk in stand houden en de transacties an de blockchain toeveoegen. De bovengenoemde ophoping van betalingen heeft ook tot gevolg dat de transactiefees bij Bitcoin enorm hoog geworden zijn omdat de mensen die de meeste fee betalen het snelst geholpen worden. Gemiddeld kost een betaling in Bitcoin nu (maart 2017) 0,00075 BTC, oftewel +/­ €0,85. Ook als u, omgerekend, maar een Euro ergens voor moet betalen kost het 85 Eurocent extra. Dit is de nekslag voor de mogelijkheid om kleine bedragen over te kunnen boeken. En met een toenemend aantal transacties zal deze fee alleen maar hoger worden. Gulden hanteert nu een transactiefee van gemiddeld 0,01 NLG (+/­ €0,0002) en deze 0,01 NLG zal niet veranderen als het drukker wordt op het Guldennetwerk.
Confirmatietijd
Het uitvoeren van een volledige transactie is bij Bitcoin een langdurig proces. Een betaling is pas afgerond en onomkeerbaar als hij 6 netwerkbevestigingen (confirmations) heeft gehad. Bij Bitcoin duurt dit proces gemiddeld een uur. Maar door de problemen met de transactiecapaciteit loopt de confirmatietijd nu vaak op naar meerdere uren. Dit is niet te tolereren door gebruikers. Gebruikers verwachten eigenlijk dat een betaling direct klaar is zoals ze bij pinbetalingen gewend zijn. Bij Gulden kost dit bevestigen nu nog ongeveer 15 minuten maar in het voorjaar van 2017 wordt dat teruggebracht tot 150 seconden en uiterlijk eind 2017 tot 0 seconden.
Consensus
Bitcoin lijdt typisch aan het effect van de wet van de remmende voorsprong. Het is de eerste cryptomunt maar door de ingebakken ontwerpfouten zien we dat Bitcoin zijn beloftes niet waar kan maken en op technisch vlak beginnen ze achter te lopen op allerlei andere initiatieven terwijl er onmacht heerst om ook maar iets te veranderen in de situatie rond de genoemde problemen. Er is geen actieve ontwikkelingsgroep die zelfstandig vernieuwingen en aanpassingen kan doorvoeren. In het Bitcoincircuit is consensus vereist om iets te kunnen wijzigen in de techniek terwijl men tot het bot verdeeld is omdat er allerlei tegenstrijdige belangen in het spel zijn. De miners willen niets wijzigen want de opbrengsten uit de fees zullen dan naar beneden gaan. De Bitcoinhandelaars zijn alleen op winst gericht en zijn gebaat bij een wild fluctuerende prijs dus een wijziging maken ze zich niet druk om. De investeerders willen alleen een stijgende prijs zien en willen dus niets veranderen want elke verandering kan de prijs doen instorten. De mensen die een alternatief voor het banksysteem willen bewerkstelligen willen juist wel wijzigingen om de betaalfunctie overeind te houden. En ondertussen gebeurt er dus niets. Bitcoin is geheel verlamd en zal niet meer innoveren of zal via een zogenaamde “hard fork” in twee of meer richtingen uiteen vallen.

Community

Bitcoin is bedacht door iemand die zich Satoshi Nakamoto noemde maar die niemand persoonlijk kent en waar ook nooit iemand meer wat van gehoord heeft. Gulden daarentegen is bedacht door Rijk Plasman die met een aantal mensen om zich heen de kern van de ontwikkelingsgroep vormt en die dus aanspreekbaar is op het gebied van nieuwe ontwikkelingen aangaande de blockchain en wallets. Daarnaast is een grotere groep mensen bezig met ontwikkelingen rondom Gulden die allemaal aanspreekbaar zijn. Zo kan je voor support aankloppen bij de community (aanmelden kan via https://gulden.com) terwijl iets dergelijks voor Bitcoin niet bestaat. Het ontwikkelingsteam luistert natuurlijk naar wat er leeft onder de Guldengebruikers en neemt deze feedback mee in zijn beslissingen aangaande de blockchain en ontwikkeling van de wallets. De vooruitgang kan daardoor niet verlamd raken door tegenstrijdige belangen bij de gebruikers, miners en investeerders.

Gebruiksaspecten

Bitcoin als geheel heeft een nerd uitstraling. De koppeling met de gewone wereld is ver te zoeken en spreekt de gemiddelde gebruiker niet aan. De standaard wallet software blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid. Er zijn wel derden die een betere wallet hebben ontwikkeld maar dat zijn volgers. Gulden streeft juist naar zoveel mogelijk gebruiksvriendelijkheid. Zowel de wallet als de koppeling naar de Eurowereld moet iedere gebruiker zo over de streep kunnen trekken. Zo heeft Gulden als enige een mobiele wallet kunnen koppelen aan een desktop wallet waardoor het beheer van de mobiele wallet via de desktop gedaan kan worden. Daarnaast is het mogelijk om met Gulden bij iedere Bitcoinacceptant te betalen en ook is het mogelijk om IBAN­overschrijvingen vanuit de Guldenwallet te doen. Eigenlijk moet de gebruiksvriendelijkheid zo zijn dat een gebruiker geen verschil meer zal zien in manier van werken tussen de Guldenapp en de apps van de verschillende banken. Er zijn nog vele ontwikkelingsstappen te maken maar Gulden is op de goede weg. In tegenstelling tot Bitcoin waar de ontwikkeling dus stilstaat.

Wat ook een opvallend verschil is tussen Bitcoingebruikers en Guldengebruikers is de houding en attitude van de gemiddelde Bitcoingebruiker. Het is namelijk niet mogelijk om enige kritiek te uiten op Bitcoin. In de ogen van veel Bitcoingebruikers zijn alle andere cryptomunten een slap aftreksel van Bitcoin en overbodig die dus te vuur en te zwaard bestreden dienen te worden. Dit doen ze door het verstoren van de diverse fora van de andere cryptomunten door vuiligheid te plaatsen of hate­mail te versturen. Of ze beïnvloeden in negatieve zin de waarde van de munt op de handelsbeurzen.

Guldengebruikers daarentegen zijn zich bewust van de innovatieve blockchaintechniek maar weten ook dat Gulden nog een lange weg heeft te gaan om als een algemeen geaccepteerd betaalsysteem gezien te worden. De meeste gebruikers zitten er dan ook voor de lange termijn in.

Fraude en criminaliteit

Bitcoin is vaak in het nieuws in verband met witwassen en fraude. Dit komt omdat “domme” criminelen denken dat alles anoniem kan met Bitcoin. Het tegendeel is echter waar. De blockchain is openbaar en iedereen kan alle transacties volgen. Met moeite weliswaar maar het kan zeer goed. Maar het geeft veel negatieve impact op cryptogeld.

Daarom probeert Gulden wat aan dit negatieve beeld van cryptomunten te doen. Als je meer dan 50 euro per week wilt investeren of onttrekken in Gulden dien je je te registreren bij Nocks, onze Gulden betaalprovider. Je kunt dan voor 500 Euro per keer met een limiet van 5000 Euro per maand aan Guldens kopen. Wil je een hogere limiet, dan dien je je volledig te legitimeren compleet met ID­verificatie.

Conclusie

Is bitcoin dan dood? Nee, Bitcoin heeft zeker een waarde maar het mag niet gezien worden als een nieuw betaalsysteem. Het is meer te vergelijken met de huidige functie van goud. Een betrekkelijk waardeloos edelmetaal dat alleen in de sieradenbranche en in de elektronica als contactmateriaal waarde heeft en dat zijn waarde alleen ontleent aan schaarste op de markt en daardoor kan functioneren als een goede, maar risicovolle belegging maar waarmee je dus niet de dagelijkse betalingen kunt doen. Dus Bitcoin is het nieuwe goud terwijl Gulden de nieuwe wereldmunt kan worden.

Klik hier om terug te keren naar de bibliotheek